En introduktion om posters och tavlor

Posters och tavlor är idag ett vanligt sätt att inreda våra hem. Tidigare var det bara de som hade det bättre ställt ekonomiskt som hade råd att ha konst hemma. Men idag har de allra flesta någon sorts tavla eller en poster i sitt hem och det är en populär inredningsdetalj.

Konst

I och med att posters och tavlor har blivit mer tillgängligt för alla så har det blivit möjligt att äga konst på ett helt annat sätt än vad man gjort tidigare. Dessutom har det gjort att fler kreativa människor kan leva på sin konst. En del tänker att konst måste vara något som är målat av en konstnär för flera hundra år sedan, medan andra kan hålla med om att konst kan vara ett fotografi, en tavla eller en skulptur. Kopior av klassiska verk går att köpa för en billig peng. Både som tavlor men också som posters. Tack vare utvecklingen av de olika företagen som säljer posters med olika motiv så har våra hem aldrig varit så prydda med konst.

Skillnaden mellan tavlor och posters

Vad är egentligen skillnaden mellan en tavla och en poster?

Klassiskt sett tänker man att en tavla är målad med färg av en konstnär. Tavlan är sedan inramad i en fin ram. En tavla kan vara målad på en duk, en platta eller en skiva. Oftast har den fått en extra guldkant med hjälp av en ram. Ramen är det som håller upp tavlan på väggen.

En tavla kan också syfta på något som är inramat. Till exempel den sorts tavla som används i skolor när läraren undervisar sina elever eller en anslagstavla där man kan sätta upp meddelanden, reklam, information och olika anslag. Det finns alltså många olika betydelser för ordet tavla, men det vi syftar på på den här sidan är den konstnärliga tavlan.

En poster är oftast tryckt på ett material som inte är lika hållbart som en tavla. Posters kan vara tryckta på papper vilket innebär att om den inte är inramad bakom skyddande glas eller plast finns risken att postern slits eller går sönder mycket lättare i jämförelse med en tavla. Dessutom bleknar färgerna mycket snabbare och papper åldras.

Så om du vill ha något som kommer att hålla i många år och du behöver inte oroa dig för att motivet ska gå sönder, blekas med tiden eller åldras kan det vara mer värt att investera i en tavla istället för en poster. Men om du istället vill ha möjligheten att kunna byta ut dina posters efter till

exempel olika årstider är några få billiga posters kanske din bästa väg att gå. Det går också bra att blanda posters och tavlor genom att göra en modern tavelvägg.