Posters är idag något vanligare att folk har hemma som en inredningsdetalj istället för tavlan som var vanligare förr. De senaste åren har posters totalt exploderat på marknaden och det finns företag som har nischat in sig på att sälja posters i olika motiv.

Posters går att rama in. Men eftersom de är gjorda av papper så är de inte särskilt tunga och behöver inte en ram för att postern ska kunna hängas på en vägg. Utöver att du kan hänga upp din poster med en ram går det att använda häftstift eller dubbelhäftande tejp. Det finns också olika krokar som håller upp din poster uppifrån. Det är alltså de olika sätten som finns att hänga upp posters på som skiljer sin från en tavla. Tavlor är gjorda av tjockare material och kräver därför en inramning för att det ska gå att hänga upp tavlan.

Poster, affisch, plansch eller print?

Det finns flera namn på posters. Kärt barn har många namn men både poster, affisch, plansch och print beskriver samma sak. Alltså ett motiv som är tryck på ett papper. Ordet poster är det som används mest i Sverige. Men för 15 år sedan kopplade de allra flesta ordet poster till de som fanns i magasin där man fick med en poster på en kändis eller en artist. Dessa posters prydde en hel del tonåringars väggar. Men idag har ordet mer eller mindre tagits över och används för att beskriva motiv som är tryckta på papper och som säljs i olika butiker. Affischer och planscher är två andra ord för posters. Dessa ord är något mer kopplade till den typ av motiv som används för att göra reklam för något. Affischer och planscher är en vanlig syn i stadskärnor och hängs ofta upp på anslagstavlor där affischerna kan innehålla både bilder och text som till exempel berättar om att en nattklubb ska ha en temakväll. Prints och posters är mer internationella ord som beskriver ett tryckt motiv på papper.

Olika motiv

Posters kan ha massor av olika motiv. Om du gillar djur finns det posters med djur. Om du gillar budskap finns det posters som har texter med budskap. Om du har barn finns det poster som passar i barnrummet. Posters kan vara framtagna av en grafisk designer eller vara fotografier.