Om tavlorOm tavlor

InredningInredning

En introduktion om posters och tavlor

Posters och tavlor är idag ett vanligt sätt att inreda våra hem. Tidigare var det bara de som hade det bättre ställt ekonomiskt som hade råd att ha konst hemma. Men idag har de allra flesta någon sorts tavla eller en poster i sitt hem och det är en populär inredningsdetalj.

Konst

I och med att posters och tavlor har blivit mer tillgängligt för alla så har det blivit möjligt att äga konst på ett helt annat sätt än vad man gjort tidigare. Dessutom har det gjort att fler kreativa människor kan leva på sin konst. En del tänker att konst måste vara något som är målat av en konstnär för flera hundra år sedan, medan andra kan hålla med om att konst kan vara ett fotografi, en tavla eller en skulptur. Kopior av klassiska verk går att köpa för en billig peng. Både som tavlor men också som posters. Tack vare utvecklingen av de olika företagen som säljer posters med olika motiv så har våra hem aldrig varit så prydda med konst.

Skillnaden mellan tavlor och posters

Vad är egentligen skillnaden mellan en tavla och en poster?

Klassiskt sett tänker man att en tavla är målad med färg av en konstnär. Tavlan är sedan inramad i en fin ram. En tavla kan vara målad på en duk, en platta eller en skiva. Oftast har den fått en extra guldkant med hjälp av en ram. Ramen är det som håller upp tavlan på väggen.

En tavla kan också syfta på något som är inramat. Till exempel den sorts tavla som används i skolor när läraren undervisar sina elever eller en anslagstavla där man kan sätta upp meddelanden, reklam, information och olika anslag. Det finns alltså många olika betydelser för ordet tavla, men det vi syftar på på den här sidan är den konstnärliga tavlan.

En poster är oftast tryckt på ett material som inte är lika hållbart som en tavla. Posters kan vara tryckta på papper vilket innebär att om den inte är inramad bakom skyddande glas eller plast finns risken att postern slits eller går sönder mycket lättare i jämförelse med en tavla. Dessutom bleknar färgerna mycket snabbare och papper åldras.

Så om du vill ha något som kommer att hålla i många år och du behöver inte oroa dig för att motivet ska gå sönder, blekas med tiden eller åldras kan det vara mer värt att investera i en tavla istället för en poster. Men om du istället vill ha möjligheten att kunna byta ut dina posters efter till

exempel olika årstider är några få billiga posters kanske din bästa väg att gå. Det går också bra att blanda posters och tavlor genom att göra en modern tavelvägg.

Posters

Posters är idag något vanligare att folk har hemma som en inredningsdetalj istället för tavlan som var vanligare förr. De senaste åren har posters totalt exploderat på marknaden och det finns företag som har nischat in sig på att sälja posters i olika motiv.

Posters går att rama in. Men eftersom de är gjorda av papper så är de inte särskilt tunga och behöver inte en ram för att postern ska kunna hängas på en vägg. Utöver att du kan hänga upp din poster med en ram går det att använda häftstift eller dubbelhäftande tejp. Det finns också olika krokar som håller upp din poster uppifrån. Det är alltså de olika sätten som finns att hänga upp posters på som skiljer sin från en tavla. Tavlor är gjorda av tjockare material och kräver därför en inramning för att det ska gå att hänga upp tavlan.

Poster, affisch, plansch eller print?

Det finns flera namn på posters. Kärt barn har många namn men både poster, affisch, plansch och print beskriver samma sak. Alltså ett motiv som är tryck på ett papper. Ordet poster är det som används mest i Sverige. Men för 15 år sedan kopplade de allra flesta ordet poster till de som fanns i magasin där man fick med en poster på en kändis eller en artist. Dessa posters prydde en hel del tonåringars väggar. Men idag har ordet mer eller mindre tagits över och används för att beskriva motiv som är tryckta på papper och som säljs i olika butiker. Affischer och planscher är två andra ord för posters. Dessa ord är något mer kopplade till den typ av motiv som används för att göra reklam för något. Affischer och planscher är en vanlig syn i stadskärnor och hängs ofta upp på anslagstavlor där affischerna kan innehålla både bilder och text som till exempel berättar om att en nattklubb ska ha en temakväll. Prints och posters är mer internationella ord som beskriver ett tryckt motiv på papper.

Olika motiv

Posters kan ha massor av olika motiv. Om du gillar djur finns det posters med djur. Om du gillar budskap finns det posters som har texter med budskap. Om du har barn finns det poster som passar i barnrummet. Posters kan vara framtagna av en grafisk designer eller vara fotografier.

Köpa posters

De senaste åren har marknaden för posters verkligen exploderat. Försäljningen av posters har ökat kraftigt och det poppar upp allt fler företag som säljer posters både på nätet men också i fysiska butiker. I den här delen får du veta mer om några av de allra största svenska företagen som har nischat in sig på att sälja posters.

Desenio

Desenio AB är ett företag som främst säljer posters och ramar. Företaget grundades år 2008 och dess VD heter Fredrik Palm som varit VD för Desenio sedan år 2016. Desenio är ett företag som säljer sina produkter endast online och deras huvudkontor ligger i Stockholm.

I deras produktkatalog kan du välja bland posters i över 5000 olika motiv i olika storlekar. Du kan köpa en poster från Desenio för mellan 19 kr och 899 kr. Förutom att Desenio tar fram egna motiv brukar de mellan varven ha samarbeten, kläddesignern Lars Wallin är ett exempel. Förutom att du kan hitta posters och ramar i deras produktkatalog så finns det även mobilskal, tygkassar och väggkalendrar.

Poster store

Poster store Sverige AB är ett företag som säljer posters och ramar. Företaget grundades år 2016. Företagets VD är Tobias Renlund och de har sitt huvudkontor i Stockholm. Poster store är ett företag som säljer sina produkter endast online. I deras produktkatalog kan du välja bland posters i över 1000 olika motiv i olika storlekar. Du kan köpa en poster från Poster store för mellan 99 kr och 249 kr.

Fysiska butiker som säljer posters

Förutom att du kan få tag på posters i webbutiker som finns online så säljs de självklart också i fysiska butiker. Lagerhaus och Åhlens är två exempel på fysiska butiker där du kan köpa snygga posters.

Konst

Att äga en tavla av en konstnär är något som anses vara fint. Men det många glömmer bort är att det går att köpa tavlor som många har råd med. Tavlor behöver idag inte vara gjord av en konstnär som målat tavlan med hjälp av färg och penslar. Idag kan en tavla likaväl vara ett konstverk som är tryckt.

En tavla kan enligt ikonografin delas in i olika egenskaper:

Det visuella – tavlans beståndsdelar som vi kan se. Till exempel måttet, motivet eller vilken teknik konstnären har använt.

Det verbala – tavlans verbala beståndsdelar kan komma från litteraturen.

Det formella – tavlans drag, till exempel från vilken epok eller enligt en viss stil.

Det funktionella – vilken funktion tavlan fyller. Till exempel politisk eller poetisk.

Konst kan uppfattas som något abstrakt och det är något som kan tolkas utifrån vem som ser den.

Världens äldsta konst räknar man till de olika grottmålningar man hittat runt om i hela världen. Den äldsta grottmålningen som man funnit hittills hittade man i Indonesien. Man trodde först att grottmålningarna var 10 000 år gamla, men det visade sig att de var 30 000 år gamla.

Tavlor är något som man kan måla själv och hänga upp eller sälja vidare. Men du kan också köp det av en konstnär på ett vernissage eller i en butik.

Världens kändaste tavlor

Runt om på museums i hela världen vallfärdar människor för att få se världens kändaste tavlor. I den här delen får du veta lite mer om några av världens mest kända tavlor.

Mona Lisa

En tavla som är besjungen av Carola och som hänger på Louvren i paris är Mona Lisa. Mona Lisa är en av världens mest kända tavlor genom alla tider och är den tavla som det görs flest kopior på. Mona Lisa målades i början på 1500-talet av den Italienska konstnären Leonardo Da Vinci.

Skriet

Ett av våra grannländers stora stoltheter är skriet. Skriet är ett konstverk målad av den norske konstnären Edvard Munch år 1893 och hänger på Nasjonalmuseet i Norges huvudstad Oslo.

Stjärnenatt

Ett annat väldigt känt konstverk är stjärnenatt som är målad av den nederländska konstnären Vincent Van Gogh år 1889. Konstverket hänger på Museum of modern art i New york.

Flicka med pärlörhänge

Flicka med pärlörhänge är målad av en annan känd nederländsk konstnär vid namn Johannes Vermeer. Målningen tros vara gjord kring år 1665 och hänger på Mauritshuis i Haag.

Venus födelse

Venus födelse är målad av den Italienska konstnären Sandro Botticelli kring år 1486 och hänger på Uffizierna, Florens.

Inred med posters

Posters är ett bra sätt att inreda ditt hem, ditt kontor eller din arbetsplats på. Eftersom det finns många motiv att välja bland kan du inreda hela ditt hem med olika posters om du vill. Det finns flera olika sätt att inreda med posters och i den här delen får du några tips på hur du kan tänka när du ska inreda med posters.

Tänk på färgerna

Beroende på vilken effekt du vill uppnå kan du tänka på dina färgval. Om du vill att en poster ska vara en färgklick i ett annars grått rum kan du välja att inreda med posters i en eller flera olika färger för att på så sätt ge rummet ett lyft. Men du kan också välja att färgmatcha dina posters med rummets andra färger. Om du till exempel har ett rum som är svartvitt kan det vara snyggt med svartvita posters.

Tänk på storlekarna

Om du ska inreda ett rum med flera posters kan du antingen välja de som har samma storlek eller pryda väggen med posters av flera olika storlekar. Testa dig fram och se vad som ser bäst ut. Om du har en kort vägg kanske det inte är lika passande med en enda stor. Satsa på flera små där istället.

Upphängning

När det kommer till upphängningen av posters så är det tacksamt att de är så lätta. Därför kan du variera själv upphängningen. Du kan hänga upp dina posters med ramar eller som de är på väggarna. Sätt upp dem i en tråd eller låt dem stå lutade i ett fönster.

Inred med tavlor

Precis som med posters finns det några grundläggande steg du kan tänka på när du ska inreda med tavlor. Färgerna och en stabil upphängning är något du kan ha i åtanke när du ska inreda med tavlor.

Gör en tavelvägg

Att göra en tavelvägg är något som är precis rätt i tiden. En tavelvägg behöver nödvändigtvis inte enbart bestå av tavlor, utan du kan blanda upp det med posters och fotografier i olika storlekar. Om du inte vet hur en tavelvägg ska se ut är det en bra idé att söka efter inspiration på internet och sociala medier. Det kan verka krångligt att göra en tavelvägg eftersom det är svårt att få alla tavlor att passa in.

När du ska göra din tavelväg ska du tänka på att det ska se enhetligt ut. Motiven kan variera i både färg och form, men om du har liknande ramar kan det hjälpa till att få det att se mer enhetligt ut.

Innan du börjar att spika i väggen är det bra om du redan innan har bestämt dig ungefär hur tavlorna ska sitta. En idé är att sprida ut tavlorna på golvet och pussla ihop hur ordningen ska se ut innan du sätter upp dem på väggen.

Om du har några frågor går det bra att kontakta oss via formuläret.

Allt du vill veta om posters och tavlorAllt du vill veta om posters och tavlor