Så fixar du den snyggaste posterväggen

Få saker ger hemmet så mycket karaktär som posters och tavlor. Beroende på motiven kan du åstadkomma nya världar därhemma. Kanske en inblick i en stilla skog eller i en kubistisk målning? Möjligheterna är oändliga, det kommer du också märka när du pyntar väggarna med konst.

En postervägg kan bli något alldeles speciellt. Särskilt när du använder de olika bilderna som fönster mot något annat. Men det är inte riktigt så enkelt att hänga tavlorna huller om buller. Tvärtom bör du ha en tanke kring väggen som helhet, och detta vare sig du vill satsa på en specifik konstnär eller färg.

Genom att planera posterväggen omsorgsfullt kan du till och med mixa olika sorters posters och ändå skapa en perfekt helhet.

Fixa en postervägg genom att mixa olika tavlor

Att göra en postervägg är lite mer avancerat än att inreda med enstaka posters och tavlor. Det här innebär nämligen att du täcker en större del av en väggyta med olika planscher.

På exempelvis Elle Decoration och Sköna hem hittar du bra guider till att skapa en tavelvägg. Båda inspirationskällorna betonar vikten av att blanda olika typer av posters – och inte minst olika posterstorlekar.

Många planscher kan köpas i olika matchande format. Som exempel kombinerar du med fördel en vanlig A4-storlek med de harmonierande måtten A5 (snäppet mindre) och A3 (snäppet större).

Så länge du håller dig till ett visst tema – må det vara färg eller mönster – kan du blanda motiven ganska fritt. Tänk dock på att du kan behöva göra en testvägg innan du spikar upp nya tavlor eller tavellister.

Testväggen åstadkommer du på två enkla sätt: Dels kan du göra en ritning på ett kladdpapper och dels kan du lägga ut tavlorna på golvet.

I det här stadiet flyttar du smidigt motiven fram och tillbaka. Du kan rent av ändra dig hur många gånger som helst utan att velandet lämnar avtryck.

Det är ju oftast så att inredningsbilden du har i huvudet inte alltid blir som du tänkt dig när bitarna väl är på plats. Ta dig med andra ord tiden att lägga posterväggen i olika mönster innan du är framme med hammaren.

Väg in hela rummet när du gör tavelväggen

Tavelväggen ska inte bara harmoniera med sig själv, den ska harmoniera med resten av rummet. Hur ser den ut i förhållande till den övriga inredningen och var någonstans kan du ha den så att den inte stör?

Med en postervägg är det lite som med en fondvägg. För att den verkligen ska lyfta rummet måste den få ett tillräckligt stort utrymme.