Fantasifull inredning med fototapeter

Tapeter har funnits i många hundra år och har nästan alltid associerats med herrgårdar och vackra lägenheter. Motiven har ofta varit geometriska mönster eller blommor mot bakgrunder i enkla, ofta lite bleka färger. Det har gett ett stilfullt och klassiskt intryck och i Sverige har det länge varit mycket populärt att pryda väggarna på detta vis.

Allt eftersom tekniken har utvecklats är det idag möjligt att omvandla foton till tapeter, vilket har öppnat möjligheterna enormt när det kommer till inredning. Du kan enkelt handla hem fina fototapeter som föreställer allt mellan himmel och jord – och mer därtill. Resor och upplevelser, djur och natur, konst och kulturer – allt vad du kan tänka dig.

Välj motiv som inspirerar

Som med all inredning är det viktigast att du som ska bo i hemmet tycker om alla färger, mönster och motiv. Ju mer personligt desto bättre. Med fototapeterna kan du väcka minnen från spännande äventyr du varit på, till exempel vandringar till pyramider i Sydamerika eller klättring till hisnande höjder. Kanske du är särskilt förtjust i en stad eller ett land? Välj bilder därifrån som en trevlig påminnelse eller motivation till att komma dit igen. Är det konst och arkitektur du är mest intresserad av? Prova på att skaffa motiv med mönster och färger som är inspirerade av världens kändaste tavlor och museer, eller foton av kända strukturer och hus.

Olika tapeter för olika rum

Vilka fototapeter du väljer beror också lite på var du hade tänkt sätta upp dem. I sovrum brukar till exempel lugna motiv passa bäst, exempelvis ett öppet hav eller en nattbild från en berömd plats. Till barnrummet kan det vara kul med glada färger och bilder på gulliga djur medan vardagsrummet gärna får vara lite trendigare, exempelvis med svartvita foton eller abstrakta mönster. Det finns egentligen inga regler så länge du blir nöjd med dina val men ju mer genomtänkt din inredning är, desto mer stimulerande och intressant blir den för både dig och dina gäster.

Tänk också på resten av inredningen. Visst är det kul med en stor fototapet men om du matchar inredningen kan du lyfta intrycket ytterligare. Låt en viss färg löpa som en tunn, röd tråd genom rummet utan att det blir för dominant. Är det en bild med vackra blommor kan du till exempel fånga upp deras färg och välja soffkuddar i samma kulör och en vas med liknande blommor som står mittemot fotoväggen. Har du valt en fototapet med ett av dina mest älskade resmål kanske du redan har en del souvenirer eller föremål därifrån? Passa på att ställa fram dem på hyllor och bord för att ge rummet ett genomsyrande tema.